Research update: “Snelle” manipulatie beter dan “langzame” mobilisatie!
Wat is de effectiefste manier om van klachten af te komen? Een vraag die niet alleen van groot belang is voor patiënten, maar ook voor beleidsmakers en zorgverleners. Het lijkt een eenvoudige vraag maar een passend antwoord hierop vinden is nog niet zo eenvoudig. Per individu kan het effect van een behandeling verschillen. Wanneer er onderzoeken gedaan worden met groepen individuen (gerandomiseerd klinische studies) dan kan er uitkomen dat een behandeling niet effectief is voor iedereen in de groep. Daarmee kunnen we echter niet uitsluiten dat het voor een deel van de groep wel effectief kan zijn, een lastig probleem waar wetenschappers zich steeds weer over buigen.
Soms zijn er studies die echt antwoord lijken te geven op vragen die al jaren spelen. Een zo’n vraag is: wat is effectiever voor nekklachten de “snelle” manipulatie of de “langzame” mobilisatie. Jarenlang is het uit onderzoek niet duidelijk geworden of er een verschil in effectiviteit was. Chiropractoren geven op basis van hun praktijkervaring veelal de voorkeur aan snelle manipulaties in tegenstelling tot veel andere beroepen waar mobilisaties vaak de boventoon voeren.
Nu is er begin dit jaar een vergelijkend onderzoek gedaan dat antwoord geeft op bovenstaande vraag. De auteurs zijn (ongebruikelijk) duidelijk in hun conclusies: 6-8 sessies met nek- en rugmanipulaties waren effectiever dan 6-8 sessies nek- en bovenrugmobilisatie en oefeningen. Het ging hierbij om mensen met hoofdpijnklachten die uit de nek kwamen. De verschillen bestonden ook nog 3 maanden later. Saillant detail: het onderzoek is niet uitgevoerd door chiropractoren!
Dit is slechts een van de vele studies die aangeven dat er wel degelijk bewijs is voor chiropractische behandeling. Wanneer chiropractie wordt afgedaan met de dooddoener “er is geen wetenschappelijk bewijs voor” zegt dit eigenlijk dat de persoon in kwestie niet op de hoogte is van de huidige wetenschappelijke literatuur.
Referentie:
Dunning JR, Butts R, Mourad F, Young I, Fernandez-de-Las Peñas C, Hagins M, Stanislawski T, Donley J, Buck D, Hooks TR, Cleland JA. Upper cervical and upper thoracic manipulation versus mobilization and exercise in patients with cervicogenic headache: a multi-center randomized clinical trial. BMC Musculoskelet Disord. 2016 Feb 6;17:64