Met enige regelmaat is het onderwerp terug te vinden in de (social) media. Het lijkt een methode bestemd voor de ijskonijnen onder ons, maar krijgt tegenwoordig ook serieuze wetenschappelijke belangstelling. Koud afdouchen zou meerdere gezondheidsvoordelen opleveren zoals verbetering van het afweer-, hart-longsysteem en de vitaliteit. De moeite van het onderzoeken waard dus!
Dit jaar werden de resultaten van gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek beschreven in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Doel van het onderzoek: vaststellen of het ziektegevoel kan worden beïnvloed door herhaaldelijk koud douchen voor minstens 30 seconden 30 dagen. Een tweede doel van het onderzoek was om te bekijken of er een verbetering werd vastgesteld in de kwaliteit van het leven, productiviteit op het werk en angst. Tot slot werd ook gekeken naar ongewenste reacties.
Bijna 80% van de deelnemers wist het 30 dagen durende onderzoek te volbrengen. Dit leidde tot een 29% reductie van het aantal ziektemeldingen. Het aantal dagen dat men zich ziek voelde verminderde vreemd genoeg niet. Er werden geen onwenselijke bijwerkingen geregistreerd. Conclusie van de onderzoekers: Een dagelijkse koude douche resulteert in minder absentie meldingen wegens ziekte.
Het lijkt er dus op dat koud afdouchen de weerbaarheid bij ziekte vergroot, maar het gevoel van ziek zijn niet direct beïnvloedt. Uiteraard is het, vooral in het begin, een grensverleggende activiteit. Anders gezegd: het is even wennen.
Mensen met bestaande moeilijkheden met hart en bloedvaten wordt geadviseerd eerst een deskundige te raadplegen voordat ze zelf beginnen met koud afdouchen
Referentie
Geert A. Buijze , Inger N. Sierevelt, Bas C. J. M. van der Heijden, Marcel G. Dijkgraaf, Monique H. W. Frings-Dresen (2016) . The Effect of Cold Showering on Health and Work: A Randomized Controlled Trial. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0161749