Hernia: behandeling door de chiropractor

Hernia betekent dat er sprake is van een uitstulping. In de wervelkolom (ook wel ruggengraat) hebben we het dan over een uitstulping van een tussenwervelschijf, waardoor pijn in de onderrug ontstaat. Maar lang niet alle lage rugpijn en pijn in het been zijn het gevolg van een hernia. Je rugklachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Onze chiropractor onderzoekt of er inderdaad sterke aanwijzingen zijn voor een hernia of dat er een ander probleem speelt, zodat we de juiste behandeling voor je rugklachten kunnen bepalen.

Hernia komt voor bij jong en oud. In de meeste gevallen bij mensen tussen de 25 en 60 jaar. Wanneer een hernia klachten geeft, worden deze vaak verergerd door lang zitten, tillen, bukken en autorijden. Maar niet altijd. Soms kan zitten namelijk ook juist verlichten terwijl staan de klachten verergerd. Daarom is een juiste diagnose door een ervaren chiropractor van jouw hernia-klachten belangrijk. Symptomen van een hernia zijn meestal pijn in de billen en benen.

Je rugklachten kunnen ook een andere oorzaak hebben. Zoals een verkrampte manier van bewegen en een verkeerd gebruik van je rug en spieren. Dan is er geen sprake van een hernia. Zo’n klacht is meestal eenvoudiger en sneller te verhelpen.

Wat is een hernia?

Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De tussenwervelschrijf (of: discus) bevat een zacht inwendig deel in de vorm van een bal en een taai omhulsel. Scheurtjes in dit omhulsel kunnen zo groot worden dat de geleiachtige kern (nucleus pulposus) erdoorheen kan worden geperst. Het gevolg: Een lokale onsteking waarbij ook de aangrenzende zenuwwortel aangedaan kan zijn. Dit leidt dan veelal tot pijn in het been (ischias) of in de arm wanneer de hernia in de nek zit.

Ook kan er sprake zijn van krachtverlies in bepaalde spiergroepen en/of tintelingen in de arm of been. Zeker bij een lage rughernia is nogal eens sprake van kramp in de kuiten of bovenbenen. Het is van groot belang dat dit deskundig beoordeeld wordt.

Herstel(verwachting) van hernia

Een hernia kan meestal goed herstellen. Het is echter een vervelende blessure waarvan het herstelproces enkele maanden in beslag kan nemen. Chiropractie kan hierbij helpen. Het is heel belangrijk dat je de juiste adviezen krijgt en dat je je daaraan houdt. ‘Door de pijn heenlopen’ is onverstandig en werkt vaak averechts. Dit verergert de klachten alleen maar, met alle schadelijke gevolgen van dien. Een ervaren chiropractor kan je herniaklachten op de juiste manier behandelen.

Wat doet de chiropractor?

Voordat we een behandeling starten, onderzoeken we eerst de precieze oorzaak van je rugklachten en stellen we vast of er echt sprake is van een hernia. Vaak kunnen we dit achterhalen met een goed orthopedisch-neurologisch onderzoek. Op basis hiervan bepalen we óf en hóe we je hernia kunnen behandelen. Speciale chiropractische technieken en oefeningen werken vaak verlichtend en versnellen het herstelproces.

In een enkel geval is een MRI-scan noodzakelijk. Als daar aanleiding voor je is zullen we dit opnemen met je huisarts.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.