BPPD draaiduizeligheid en de chiropractor

Heb je enkele seconden tot minuten last van draaiduizeligheid als je je hoofd beweegt? Dan bestaat de kans dat dit te maken heeft met Benigne paroxysmale postionele draaiduizeligheid (BPPD). Dit is een verstoring van het evenwichtsorgaan. Naast duizeligheid kun je ook last hebben van misselijkheid gevoel van flauwvallen, overgeven en verstoring van het zien.

BPPD: diagnose en klachten

BPPD is onschuldig van aard, maar de klachten zijn heel vervelend. Bovendien is het een veelvoorkomende klacht. Als je BPPD hebt loop je meer risico’s in het verkeer en op vallen. BPPD kan spontaan ontstaan, maar ook als gevolg van een ongeval, zoals bij een whiplash of hersenschudding. BPPD is een duidelijke en erkende diagnose. Toch wordt de diagnose vaak gemist. Vervelend, want niet-behandelde BPPD kan leiden tot hogere spanning van de nekspieren, wat weer kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn of migraine. Soms lopen mensen jaren rond met klachten. Sommigen kunnen zelfs niet zelfstandig over straat lopen.

Oorzaken van BPPD

Bij BPPD zijn gehoorsteentjes (otoconia) losgeraakt van het evenwichtsorgaan en terechtgekomen in één van de halvemaan-vormige kanalen. Kleine haartjes aan de rand van deze kanalen registeren bewegingen in ons hoofd. Deze haartjes worden in beweging gebracht door vloeistof in de kanalen. Het evenwicht is afhankelijk van deze informatie. Wanneer de vloeistof is verontreinigd en de gehoorsteentjes zijn losgeraakt, is de afstemming verstoord. Dit veroorzaakt een gevoel van intense draaiing. Dit gevoel verdwijnt na enkele seconden – minuten, nadat de vloeistof tot stilstand is gekomen.

Duizeligheid treedt veelal op bij:

  • achterover gaan liggen en omdraaien in bed;
  • voorover bukken en overeind komen;
  • plotselinge draaibewegingen;
  • nek naar achteren bewegen en nek draaien.

Wat doet de chiropractor?

Normaal gesproken verdwijnt de duizeligheid na enkele weken vanzelf, omdat de hersenen er voor gaan compenseren. Maar daarmee is de oorzaak van het probleem niet opgelost. De chiropractor onderzoekt of er inderdaad sprake is van BPPD. Dat doen we onder meer aan de hand van een oogonderzoek. Bij BPPD hebben de ogen grote moeite om stil te blijven staan.

Oefeningen
Behandeling door de chiropractor is over het algemeen heel effectief: in 70 tot 90 procent van de gevallen verdwijnt de duizeligheid binnen 1 tot 3 behandelingen. Met speciale bewegingen brengen we de otoconia terug op hun plek. Daarna moet je enkele weken oefeningen doen. Het evenwichtsorgaan heeft namelijk tijd nodig om letterlijk in balans te komen.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.