De specialismen van onze praktijk

De chiropractor is dé specialist in de werking van het bewegingsapparaat: het samenhangende geheel van botten, gewrichten, spieren, pezen en zenuwen. De chiropractor behandelt klachten aan nek, rug, armen en benen. Ook behandelen we mensen met onder meer hoofdpijn, migraine, whiplash en duizeligheid. We passen diverse technieken toe, afhankelijk van de oorzaak van de klacht. Daarbij kijken we zowel naar de mechanica (de wervelkolom) als naar het zenuwstelsel (functionele neurologie).

Mechanica én neurologie

Vastzittende gewrichten kunnen allerlei problemen geven; aan het gewricht én aan omliggende spieren, gewrichten en zenuwen. We manipuleren (corrigeren) gewrichten, waarbij we relatief snelle bewegingen inzetten tussen twee gewrichtsoppervlakten. Zo maken we gewrichten beweeglijker, wat klachten vermindert of verhelpt. Het krakende geluid is afkomstig van vrijkomende gasbelletjes. Niets om je zorgen over te maken dus. Sterker, manipulatie helpt juist gewrichtsslijtage voorkomen.

Functionele neurologie: aandacht voor het zenuwstelsel

Bij veel chronische klachten is er sprake van “communicatieproblemen” tussen hersenen en lichaam. Die communiceren onderling niet zoals het moet. Dit vraagt dus om een benadering waarin het zenuwstelsel centraal wordt gesteld. Vanuit die wetenschap is de functionele neurologie ontstaan waarbij door gerichte testen een beeld verkregen wordt waar de communicatie spaak loopt en hoe dit te verbeteren kan zijn. Dit kan bij allerlei klachten van belang zijn: bij nek- en rugklachten, duizeligheid, hoofdpijn, migraine en whiplash. We maken een analyse van het zenuwstelsel en behandelen je heel gericht. Dat doen we met diverse technieken, waaronder:

Oog- en balansoefeningen
Balans en evenwicht zijn van groot belang voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je evenwichtsorgaan niet goed functioneert, kun je niet alleen last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn, maar – omdat je lichaam gaat compenseren – ook van bijvoorbeeld van spierpijn, gevoelige drukpunten in de spieren en een stijve rug of nek. Door deze onderliggende factoren mee te nemen in de behandeling kunnen we tot herstel van de evenwicht- en balanssystemen komen én van daaruit een duurzamer herstel van de klachten.

Zintuigen en zenuwstelsel
We benaderen je klacht niet alleen vanuit de wervelkolom, maar we onderzoeken ook hoe je brein omgaat met stimuli uit de omgeving. Oftewel, hoe je zenuwstelsel omgaat met informatieverwerking. Zijn er kleine verstoringen in de balans, in het verwerken van visuele informatie, in verwerking van geluidsprikkels, in het uitvoeren van dubbeltaken (twee opdrachten tegelijk uitvoeren) of in de timing van spieraanspanning bij beweging. Dat willen we weten, zodat we tot een optimale aanpak kunnen komen.

Interactive metronome
Timing van beweging is ontzettend belangrijk. Eigenlijk verloopt dit automatisch. Zo denken we zelden na over hoe we lopen, hoe we iets optillen of hoe we opstaan. Echter, als er klachten zijn ontstaan er vaak fouten in de timing én als er fouten in de timing zijn ontstaan er vaak klachten. Een wisselwerking dus. Bij neurologische aandoeningen zoals hersenschudding of -kneuzing en whiplash kan de timing verstoord raken. Het is dan van belang om dit gericht te trainen en zodoende te verbeteren. In onze praktijk doen we dat aan de hand van een oefenprogramma met de Interactieve Metronoom (IM).

IM is ook een trainingsprogramma voor verbetering van de verwerkingsvaardigheden van het brein (aandacht, motorische planning, ordenen). Zo is gebleken uit verschillende onderzoeken. In onze praktijk hebben we ruim ervaring met IM training variërend van revalidatie bij knie- of heupklachten tot concentratie en leesproblemen bij kinderen en uiteraard bij hersenschudding en whiplash.

Lees meer over functionele neurologie

Neuro4kids: bij leer-, gedrag- en aandachtsproblemen

Neuro4kids. Onder deze naam werkt onze functioneel neurologische benadering voor voor kinderen met leer-, gedrag- en aandachtsproblemen alsmede motorische problemen.

Ga naar de website van neuro4kids

Ademhalingscoaching – een belangrijke aanvulling

Ademen doen we allemaal vanzelf. Niemand die het ons geleerd heeft. Veel mensen kampen echter met een verstoord ademhalingspatroon. Dit kan leiden tot en bijdragen aan klachten als hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen in handen, voeten en gezicht. Annette van Dijk is gediplomeerd ademhalingscoach en kan u helpen met het verbeteren van uw ademhalingspatroon. Meer weten? Flyer ademcoaching