Lage-rugklachten: behandeling door de chiropractor

Heb je last van lage rugklachten? Pijn in de onderrug komt veel voor. Tachtig procent van de mensen krijgt op enig moment in zijn leven last van lage rugpijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms gaan deze rugklachten snel over. Bijvoorbeeld na een dagje spitten in de tuin of te veel bukken. De rug is dan vermoeid van de inspanning en heeft gewoon even tijd nodig; met 2 dagen verdwijnt de stijfheid en is het probleem opgelost. Er is echter een groot verschil tussen dergelijke spierpijn en niet meer op of neer kunnen bewegen. In het laatste geval is er meer aan de hand. Verder onderzoek en behandeling door een chiropractor kan dan uitkomst bieden.

Rugklachten kunnen bestaan uit:

  • stijfheid in de rug
  • een branderig gevoel
  • een zeurende, prikkelende pijn in de onderrug

Deze klachten kunnen ook gecombineerd voorkomen. De rugpijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam zoals bovenbenen en knieën of buik, heup en bekken. Oorzaken van rugpijn in de onderrug zijn niet altijd te achterhalen, maar zijn bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde lichaamshouding. Te denken valt aan overbelasting van de rug door zwaar werk. Langdurig- en veel zitten is vaak een oorzaak, ook gebrek aan beweging komt veel voor en zwakte van buik- en rugspieren. Maar ook door stress kunnen de spieren van je rug overbelast raken. Een verkeerde werkhouding of langdurig in dezelfde houding werken kan problemen geven aan je rug en pijn in de onderrug veroorzaken.

We onderzoeken altijd eerst wat de oorzaak is van je rugklachten. Op basis daarvan bepalen we óf en hóe chiropractie kan helpen.

Spierverrekking, gewrichtsdysfunctie of hernia?

Het merendeel van de lage rugklachten heeft een vrij onschuldige oorzaak. Andere veel voorkomende oorzaken kunnen zijn: een gewrichtsdysfunctie (het niet goed functioneren van een gewricht), bekkenproblematiek (met mogelijk het SI-gewricht als bron van de pijn), facetgewrichtspijn, een tussenwervelschijf-problematiek (dit kan een beginnende hernia zijn). Vaak worden al deze termen op één hoop gegooid en spit of lumbago genoemd. De meeste van deze problemen kunnen ook zorgen voor pijn in het been (ischias). Soms kan lage rugpijn voortkomen uit de buikorganen die uitstralingspijn geven in de lage rug. Indien dat het geval lijkt te zijn zal de chiropractor u doorsturen naar de huisarts.

Specifieke én aspecifieke lage-rugklachten

De medische wereld onderscheidt specifieke rugklachten en aspecifieke rugklachten. Bij specifieke klachten is de oorzaak heel specifiek aan te wijzen. Er is dan een medische diagnose te stellen. In dat geval kan er een duidelijke behandeling opgesteld worden om de rugklachten te verhelpen. Echter, verreweg de meeste rugklachten worden betiteld als aspecifiek. Dit betekent dat er geen duidelijke oorzaak is te vinden. Meestal wordt dan gesproken van spit of lumbago. In deze gevallen kan de behandeling door een chiropractor uitkomst bieden waar andere behandelingen geen succes hebben gehad.

Wat doet onze chiropractor?

Je krijgt bij ons altijd eerst een vraaggesprek. We horen dan graag alles over je rugklachten en eventuele bijkomende problemen. En of je al eerder dergelijke klachten hebt gehad. Aansluitend krijg je een specifiek lichamelijk onderzoek. Op basis hiervan kunnen we de bron van de klachten in de onderrug vaak goed lokaliseren, zelfs bij aspecifieke klachten. Daarna bepalen we of chiropractie inderdaad kan helpen. Als dat het geval is, dan bepalen we welke behandeling het best aansluit bij jouw klachten.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.