Whiplash-behandeling door de chiropractor

Heb je nekpijn en hoofdpijn als gevolg van een auto-ongeval? Dan kan het zijn dat je een whiplash hebt. De klachten kunnen gepaard gaan met onder meer concentratieproblemen, duizeligheid en pijn of tintelingen in de armen.

Oorzaak van whiplash

Whiplash (Engels voor zweepslag) verwijst naar een plotselinge, onverwachte versnelling van hoofd en nek. Bijvoorbeeld veroorzaakt door een kop-staart-botsing met de auto. Bij zo’n botsing schiet het lichaam direct vooruit, maar het hoofd blijft relatief stilstaan. Het hoofd kantelt naar achteren. Vervolgens komt het lichaam tot stilstand, maar juist dan schiet het hoofd naar voren. Vaak komt het hoofd tot stilstand tegen de airbag of – erger – tegen voorruit, stuur of dashboard. Whiplash kan ook het gevolg zijn van een zijwaartse impact (sidelash). De ernst van de klachten hangt niet zozeer af van de snelheid van de botsing, maar van tal van andere factoren. Heb je het ongeval zien aankomen waardoor je je hebt kunnen schrap zetten? Hoe was voor het ongeval je algehele gezondheid en conditie? Heb je na het ongeval rust genomen of ben je direct weer aan het werk gegaan? Heb je het ongeval als traumatisch ervaren? Veelal lijken de klachten in eerste instantie mee te vallen, maar steken deze enkele dagen tot weken na het ongeval de kop op.

Wat is whiplash?

De klap zorgt voor een verstoring van de sensoren in de nekspieren, pezen en banden. Hierdoor komt de informatie vanuit de nek niet meer overeen met de informatie vanuit het evenwichtsorgaan en met de visuele informatie. Dit kan zorgen voor duizeligheid en misselijkheid. De nekspieren compenseren door hard aan te spannen, wat leidt tot stijfheid, nekpijn en hoofdpijn. Soms ontstaat BPPD of migraine. Inmiddels is bekend dat mensen met whiplash vrijwel altijd verstoringen hebben in de manier waarop de ogen bewegen. Dit kan grote problemen geven met lezen en concentreren.

Nieuwe inzichten wijzen erop dat het centrale zenuwstelsel door de impact behoorlijk ontregeld kan raken. De problemen reiken dan veel verder dan alleen de nek. Verstoringen in de kleine hersenen, de hersenstam en de grote hersenen kunnen normaal herstel dan behoorlijk in de weg zitten

Symptomen van whiplash

  • Nekpijn en -stijfheid
  • Hoofdpijn
  • Concentratieproblemen
  • Problemen met zien of lezen
  • Pijn / tintelingen in armen
  • Geïrriteerdheid
  • Moeite met evenwicht
  • Geheugenproblemen
  • Maag-darmproblemen
  • Slaapproblemen

Wat doet de chiropractor?

We brengen eerst het functioneren van het zenuwstelsel in kaart. We kijken onder meer naar: houding, oogbewegingen, evenwicht, gevoel in armen benen en gezicht, nekbeweeglijkheid, spierspanning, kracht in armen benen en gezicht, coördinatie en reflexen. Vervolgens geven we een behandeling op maat. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichte beweging en activiteiten goed zijn en dat niet altijd moet worden begonnen met nekmanipulatie. Wél beginnen we, vanuit functioneel neurologisch oogpunt, snel met het verbeteren van de drie factoren nek beweeglijkheid, evenwicht en oogmotoriek. Dit om verslechtering te voorkomen. Wanneer deze drie factoren weer beter beginnen te functioneren, verbeteren in de meeste gevallen ook de andere symptomen.

Niet altijd is een dergelijke benadering voldoende. Het kan ook noodzakelijk zijn om naar algehele stofwisseling (o.a. suikerspiegel, immuunsysteem, maagdarm werking) te kijken. Juist bij whiplash is het zaak de onderste steen boven te krijgen om tot verbetering te kunnen komen.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.