Duizeligheid en de chiropractor

Heb je regelmatig last van duizeligheid? Daar zijn meerdere oorzaken voor. Het kan te maken hebben met een verstoring van of afwijking in het evenwichtssysteem, maar ook met schommelingen in de suikerspiegel, dysfuncties van de nek, problemen met de oogbewegingen of verkeerde ademhaling (hyperventilatie). Chiropractie Harderwijk onderzoekt waar je klachten vandaan komen en stemt daar de behandeling op af.

Oorzaken van duizeligheid

Onze balans is grotendeels afhankelijk van drie factoren: visuele informatie (gezichtsvermogen), balansinformatie (evenwichtsorgaan) en proprioceptieve informatie (gewrichten, spieren, pezen). Als één van deze factoren een afwijkend signaal afgeeft, kan dit leiden tot duizeligheid. Dit komt veel voor na hersenschudding of whiplash én bij hoofdpijn- en migrainepatiënten. Andere oorzaken van duizeligheid: een slecht voedingspatroon met verstoorde bloedsuikerspiegel (hypoglycemie), verkoudheid of allergie. Ook afwijkingen van het evenwichtsorgaan kunnen leiden tot verandering van signalen vanuit dat evenwichtsorgaan. Denk aan BPPD, de ziekte van Menière en ontstekingen van het evenwichtsorgaan of van de zenuwbaan. In enkele gevallen is er sprake van gevaarlijke pathologie die de oorzaak van de duizeligheid is: hartklachten (hartaanval, hartritmestoornis), een beroerte en een shock. Echter, vrijwel altijd zijn de oorzaken van duizeligheid minder kwalijk.

Verstoringen in de oogbewegingen

Heel veel mensen met duizeligheidsklachten hebben ook verstoringen in de normale oogbewegingen. Deze afwijkingen kunnen zeer subtiel zijn en dan eigenlijk uitsluitend te ontdekken met een camera. De meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid (BPPD) komt voort uit verstoringen in het evenwichtsorgaan en daaruit voort vloeiend spontane onwillekeurige oogbewegingen waardoor de wereld lijkt te draaien.

Wat doet de chiropractor?

Chiropractie Harderwijk onderzoekt de duizeligheidsklachten op basis van neurologische inzichten. We onderzoeken de oorzaken, waarna we met verschillende technieken behandelen. Doel van de behandeling: verbetering van het verband tussen de drie factoren, die samen het evenwichtsgevoel bepalen. Onderdeel van de behandeling is veelal stimulatie van het evenwichtsorgaan (met gerichte oefeningen of behandelingen), correctie van nek of rug en training van de ogen.

Wil je graag meer informatie?

Wil je graag meer informatie en advies over een klacht? Of wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Chiropractie Harderwijk.