De geschiedenis van chiropractie

De grondlegger van de chiropractie is de Amerikaan D.D. Palmer. In zijn theorie over gezondheid, stelt hij als eerste het zenuwstelsel centraal. De wervelkolom is hierin van speciaal belang. Sterker, een gezonde wervelkolom is een voorwaarde voor een gezond lichaam. Ook in het Verre Oosten had men dergelijke inzichten. Zo staat de wervelkolom ook centraal in bijvoorbeeld yoga en tai chi.

Palmer’s inzichten dienen te worden gezien in de toenmalige tijdgeest (1895 – begin 20e eeuw). Inmiddels zijn we 120 jaar verder en is er, hoe kan het ook anders, veel vooruitgang geboekt qua kennis en inzichten. Chiropractie is uitgegroeid tot een volwaardige universitaire studie en telt wereldwijd meer dan 100.000 professionals, veelal klinici, maar ook onderzoekers en zelfs hoogleraren.

Door deze vooruitgang is chiropractie in veel landen een wettelijk erkend beroep met titelbescherming. Helaas ligt Nederland hierin nog steeds achter. In Nederland werken momenteel ongeveer 260 NCA-chiropractoren (NCA = Nederlandse Chiropractoren Associatie).

Strenge regels

In steeds meer landen heeft chiropractie een beschermde en wettelijk erkende status. Onder meer in de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Noorwegen, Italië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Zuid-Afrika. De NCA streeft een dergelijke erkenning ook in Nederland na. Reden waarom deze organisatie in Nederland dezelfde strenge regels hanteert als in bovengenoemde landen. Zo moet elke NCA-chiropractor minimaal 30 uur per jaar nascholing volgen. De chiropractoren met een functioneel-neurologische specialisatie volgen daarbovenop nog eens 50 uur neurologische nascholing.