We staan er niet dagelijks bij stil maar ons lichaam moet de beschikbare energie uit voeding eerlijk verdelen over de verschillende lichaamsfuncties. Eerlijk? Nou nee, niet echt. Sommige organen hebben prioriteit. Logisch want niet alle organen zijn even belangrijk. Bovenaan in de rangorde staan onze hersenen. Ook ons immuunsysteem vraagt echter een hoop energie. Wanneer de balans in het lichaam verschuift en het immuunsysteem hard aan de slag moet verschuift de energie huishouding enigszins.
Immers, immuun cellen (witte bloedcellen) kosten veel energie. Deze zijn actief als er een virus heerst of bacterie het lichaam besmet heeft. Ook het opruimen van oude of kapotte lichaamscellen (bijvoorbeeld na klein letsel zoals spierpijn, of een wondje) is een taak van de witte bloedcellen en kost veel energie.
Tijdens een besmetting van het griepvirus voelen mensen zich dan ook belabberd en is er weinig energie over om tot actie te komen: het immuunsysteem consumeert bijna alles, er blijft weinig over voor de spieren en minder voor onze hersenen.
Ook bij een ontsteking is de witte bloedcel activiteit verhoogd; het immuunsysteem vraagt dan een groter aandeel van de totale energievoorraad. In het geval van chronische, oftewel langdurige, ontstekingen blijft deze voorrang bestaan. Dit gaat ten koste van de energielevering aan andere systemen (spieren en hersenen).
De oplossing voor het herstellen van de normale energiebalans zit in: BEWEGEN. Regelmatig duurtraining herstelt de energiebalans in de richting van het brein en de spieren. Tegelijkertijd normaliseert de overactiviteit van het immuunsysteem.
Naast de intensiteit van de training is ook het tijdstip van de training van groot belang. De beste ontstekingsremming wordt bereikt door te trainen voor de maaltijd en niet eerst te eten en daarna te trainen. Daarnaast geeft dit een sterke stimulans voor de dopamine communicatie in het brein. Dopamine is onder andere verantwoordelijk voor het gevoel van beloning en plezier.
Een sedentaire levensstijl (veel zitten) doet helaas precies het tegenovergestelde. Het bevordert ontstekingsreacties en werkt dus ook verstorend op de energiehuishouding. Hierdoor ontstaat minder zin om te bewegen en dat leidt tot… minder beweging met alle gevolgen vandien zoals hierboven geschetst.
Referentie:
Pruimboom L, Raison CL, Muskiet FA. Physical Activity Protects the Human Brain against Metabolic Stress Induced by a Postprandial and Chronic Inflammation. Behav Neurol. 2015.