Na een hersenschudding ervaren mensen vaak klachten als hoofdpijn, duizeligheid, geheugenproblemen, slechter slapen en problemen met zien/kijken. Bij het merendeel van de mensen verdwijnen deze klachten weer na verloop van tijd. Bij 15-20% van de mensen blijft er echter sprake van deze symptomen.
Tot voor kort waren dergelijke symptomen lastig te kwantificeren. Nieuwe onderzoeken richten zich echter precies hierop. Zo wordt er gekeken naar reactiesnelheden op visuele prikkels. Immers patiënten met een hersenschudding geven vaak aan niet meer zo snel te zijn als vroeger en trager te functioneren.
Wat blijkt nu? Onderzoekers vonden dat bij mensen met hersenschudding de reactietijden aanzienlijk langer zijn dan bij gezonde proefpersonen. Met name op prikkels aan de buitenkant van het visuele veld (periferie) is men na een hersenschudding veel trager met reageren. De effecten van hersenschudding zijn inmiddels dus wel te meten.
Vertragingen in visuele reactiesnelheid kan grote gevolgen hebben voor deelname aan het verkeer. Ook op het sportveld spreekt voor zich dat dit van belang is. Laten we echter niet vergeten dat reactiesnelheid in het dagelijks leven ook van groot belang is. Wanneer iemand vertraagd reageert in een gesprek wordt al gauw gedacht dat iemand niet oplet, er niet helemaal bij is of niet geïnteresseerd is. Dat hoeft helemaal niet; het kan ook het gevolg zijn van opgelopen letsel en dan duurt het net even iets langer.
In onze praktijk kunnen we deze reactiesnelheden goed meten met verschillende oogmeetsystemen zoals VNG en saccadometrie. Objectieve waardes die voor veel mensen heel verhelderend werken en inzicht verschaffen in hun klachten. Minstens zo belangrijk: aan de hand hier van kunnen we bepalen wat de beste therapeutische ingang kan zijn voor de persoon in kwestie. Maatwerk dus.
Clark JF, Ellis JK, Burns TM, Childress JM, Divine JG. (2017) Analysis of Central and Peripheral Vision Reaction Times in Patients With Postconcussion Visual Dysfunction. Clin J Sport Med. 2017 Jan 19